Řešme skutečné problémy, ne jejich příznaky

Rozumem proti polarizaci společnosti

Editorial magazínu POLITIQ
REKLAMA

Psychologické moudro pro dnešní den (a možné vysvětlení mnoha problémů):

„Lidé s úzkostí vnímají svět odlišně – jejich mozek háže bezpečné a nebezpečné věci na jednu hromadu a všechny je pak označí za nebezpečné.“

Co z toho vyplývá? Samozřejmě nemá cenu někomu říkát: „Neházej ty věci na jednu hromadu“, ale stejně tak nemá smysl – pokud se už nachází za hranicí racionality – snažit se ho přesvědčit pomocí racionálních politických argumentů. Jednoduše proto, že je nevnímá a ani je není schopen rozklíčovat.

Napřed musíme odstranit příčinu této blokace: v tomto případě zdroj úzkosti.

To pochopili např. němečtí politici, když po volbách konstatovali: „Volby nám ukázaly, že je tu poměrně velká skupina lidí, které jsme nevěnovali pozornost. Pokud nechceme, aby příště vládla AfD, musíme se začít věnovat těm, kteří se cítí být vyloučeni a odstrčeni na okraj společnosti.“ Nikdo neřekl: „Půjdeme za nimi a vysvětlíme jim, že AfD jsou idioti.“ Ne proto, že by to nebyla pravda, ale protože by to nepomohlo.

Jinými slovy: přetřením rzi karosérii také neopravíte.

Naším specifickým problémem (a problémem dalších východoevropských zemí) je, že to měli řešit politici, kteří sami sebe nazývali demokratickými. Na to jim však díky sledování vlastních zájmů nezbyl čas a pochybuji, že jim zbylo tolik sebereflexe, aby si alespoň zpětně uvědomili své chyby. U nás a v dalších postkomunistických zemích už AfD vládne, byť v lokálních a často ještě daleko bizarnějších podobách.

Co s tím? Je nejvyšší čas, aby každý komu dochází, že se zítra můžeme probudit v plnohodnotné diktatuře, přiložil ruce k dílu. Zítra totiž už může být pozdě. Jste bohatý a nemáte čas? Někoho si vyberte a podpořte ho! Jste marketér, programátor, odborník na sociální média a vidíte, kde co zlepšit? Připojte se a pomozte! Jste vědec, politolog, sociolog, psycholog? Vysvětlujte, informujte! Rád píšete nebo naopak milujete kontakt s lidmi? Do toho, něco vás už jistě napadlo!

Altruismus je špičkou Maslowovy pyramidy. A jako takový nabízí i největší uspokojení.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno