Summit EU v Bratislavě: Požadavek po „flexibilní solidaritě“ v Unii je drzostí

REKLAMA

Solidarita mezi zeměmi Evropské unie nemá být v budoucnu závazkem. To, co na summitu EU navrhly čtyři východoevropské země pro zacházení s uprchlíky, by však dle této logiky mělo platit i pro platby, které dostávají z Bruselu. Komentář Thorstena Denklera pro Sueddeutsche Zeitung.

Bratislavský summit EU právě skončil – přece jen s překvapivě konkrétními výsledky – když ho vzápětí maďarský předseda vlády Viktor Orbán prohlásil za neúspěšný, protože „se nepodařilo změnit bruselskou přistěhovaleckou politiku“.

Co tím myslí, nevysvětlil. Stejně jako všichni ostatní pravicoví populisté nechce pojmenovat, co se ve skutečnosti za jeho slovy skrývá. Nejde mu jen o lepší ochranu vnějších hranic Evropské unie. Chce je zavřít úplně. Bez výslovného svolení by neměl nikdo přicestovat. Tak nějak si to zřejmě Orbán představuje. A spolu s ním šéfové vlád dalších tří zemí Visegrádu: Polska, České republiky a Slovenska.

Orbán se nachází uprostřed předvolebního boje. Aby podtrhl svůj tvrdý postoj a svým voličům se prezentoval jako pravý bojovník za maďarské zájmy, mu uprchlíci přichází právě vhod. Orbán těží z podvědomého strachu z uprchlíků, který děsí mnoho evropských občanů. Tito takzvaní „ustaraní občané“ právě určují nálady v Německu a v půlce Evropy. A také informativní setkání špiček zemí EU v Bratislavě, které v pátek skončilo.

Pro Evropskou unii je Charta lidských práv Spojených národů stejně tak závazná jako Ženevská konvence o uprchlících, které nás obě zavazují k pomoci. Pro Orbána to však není důvodem k ústupkům. „V Unii nadále panuje stejná sebezničující a naivní uprchlická politika jako doposud“, prohlásil. Více se mluvilo o rozdělení uprchlíků než o obraně hranic.

Orbán sám by už byl dostatečným problémem. Politici jako on v EU ale právě zažívají konjunkturu. V Polsku a Česku stejně jako ve Francii a Rakousku, v Německu se o to pokouší AfD.

Všichni jmenovaní zastupují mínění lidu, tvrdí. Jaký nesmysl! Protože něco jako prostě „lid“ neexistuje. A protože si lidé jako Orbán hrají s pravdou jako kočka s myší.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno